13 martie 2018

Unul dintre cele mai dificile lucruri este sa intelegi diferenta dintre reactie si raspuns si apoi sa o pui in aplicare.
Daca a reactiona este cel mai simplu lucru, pentru ca toti avem antrenament in domeniu, a raspunde devine greu tocmai pentru ca trebuie sa invatam sa nu mai reactionam.


In fiecare moment al vietii avem alegerea. De la cele mai marunte lucruri, pana la cele mai complexe, si noi alegem in permanenta. Aleg sa merg pe jos sau cu masina, aleg pantofii astia si nu pe ceilalti, aleg sa beau o cafea nu un ceai, aleg ce sa mananc, ce sa citesc, unde sa ma duc si aleg ce sa gandesc. Normal, functie de ceea ce gandesc, asa ma comport. Adica asa respir, vorbesc, merg si adopt o anumita pozitie corporala.


Daca din neatentie, inainte de a pleca de acasa, vars pe mine cana cu cafea, normal ca voi avea in cateva secunde, pe langa intregul film al faptului ca trebuie sa imi schimb hainele, ca voi intarzia,etc si totul, bine imbracat in cateva cuvinte de “iubire” la adresa propriului meu sine, dar pe langa toate acestea se va declansa si starea de agitatie si nervi ce ma vor insoti apoi toata ziua. Aceasta se numeste reactie. 


Acuma, daca varsand cafeaua, incep sa rad si ma distrez pe seama faptului ca nu am fost atenta, ca nu eram aici si acum aici prezenta, si multumesc Universului pentru lectie, se numeste raspuns. Si de ce m-as enerva pentru un fapt deja petrecut?


Exact acelasi lucru se intampla in toate planurile, in toate relatiile si in toate aspectele existentei. Este o setare interna, de a iesi de sub imperiul reactiei si a te muta incet sub cel al raspunsului. Totul depinde doar de zona in care vrem sa ne situam si de modul cum o facem

Iubirea este cheia, calea si desavarsirea
De la mine pentru tine cu infinita