As spune ca motorul dezvoltarii noastre sunt greselile. Gresim in fiecare zi, gresim cu gandul, fapta, sau cuvantul, gresim fata de ceilalti, dar cel mai mult gresim fata de noi insine si nu suntem constienti de asta.

Societatea ne-a dat un set de reguli clare, pe care daca le incalcam suntem blamati. E amuzant cum intotdeauna vedem mult mai repede greselile altora, de parca odata cu regulile societatii invatam si rolul de arbitru-judecator, si apoi ne pierdem vietile vanand greselile celorlalti.

La un nivel mai ascuns insa, ne judecam pe noi insine si desi ne blagoslovim cu puhoaie de cuvinte neaducatoare de pace interioara sau buccurie, pentru ca frica ancestrala ne guverneaza la nivel de ADN, preferam sa ne facem ca nu ne vedem greselile proprii si exteriorizam vina imaginara a tuturor celor care ne inconjoara. Pe a noastra greseala insa, desi identificata ca greseala, avem impresia ca daca nu o verbalizam nu stie nimeni de ea. Si mai bine acuz, ca sa ma scuz. Si se mai pune acolo, in interiorul in care te crezi singur, o caramida la edificiul pe care Ego te indeamna sa il faci cat mai mare.

Dar oare chiar sa fie greselile atat de rele? Unele sunt majore, altele minore, dar toate tin de hotararile pe care le luam in fiecare secunda a vietii. Iar intregul sistem de raportare, este in perfecta corelare cu sistemul de sabloane perfectioniste in care suntem invatati sa credem.

Cand gresim de fapt invatam. Sau asa ar trebui. Invatam lectii importante pentru noi, pentru constiinta noastra. Si firesc ar fi sa invatam sa ne iertam. Sa pastram samburii de intelepciune si sa mergem mai departe, indiferent de care, sau cum este acest mai departe. Atata vreme cat sfarsitul povestii nu a fost scris, greseala este doar motorul care te impinge pe cale. Si nu cred ca daca te incapatanezi sa stai suparat pe motorul tau, ai putea sa te bucuri ce ceea ce este. Caci ceea ce vine de cele mai multe ori poate fi schimbat, cand mai lasi din bagajele pe care cu tenacitate vrei sa le cari, si iti reamintesti ca nu greseala conteaza, ci ceea ce ai invatat din ea.

Einstein spunea “cine nu a facut niciodata o greseala, inseamna ca nu a incercat niciodata ceva nou”.

Iubirea este cheia, calea si desavarsirea

De la mine pentru tine cu infinita iubire