Nu exista intamplare, intamplator, coincidenta, noroc, sau ghinion. Din aceasta perspectiva Universul are doua mari moduri de a functiona. Unul este Planul Divin, iar celalalt este Planul Legilor. Orice gand are corespondenta in amandoua Planurile. Orice exista si apare in viata este ca urmare a aplicabilitatii directe si implacabile a Ordinii Divine.

Toate dramele vin din atasamente. Fiecare om are ceva asteptari de la un altul, pentru ca fiecare om isi doreste sa poata avea incredere in altul. Oricine vrea un umar pe care sa isi poata rezema capul. Si atata vreme cat duci o viata laica, este greu sa crezi in cineva, iar acel cineva sa iti traga covorul de sub picioare. Sunt lucruri “normale” in lumea oamenilor, care se intampla frecvent de cand exista necesitatea de a trai in grupuri.

O vorba inteleapta spune asa – fereste-ma Doamne de prieteni, caci de dusmani ma apar mai usor. Este unul dintre cele mai dificile teste de trecut, atunci cand simti cum “prietenul” tau te injunghie si uneori mai si rasuceste cutitul in rana. Exemplul buddhic, precum si cel biblic, spun sa nu reactionezi, ci sa intelegi ca totul se “intampla” conform unui plan divin, si ca testele spirituale, pe masura ce constiinta ta se deschide catre Lumina Divina, sunt din ce in ce mai grele si mai neprevazute, tocmai pentru a putea demonstra ca esti atat de bine, precum credeai. Sau sunt lectii pretioase din care ai multe de invatat. Oricum ar fi fac parte din Planul personal al Sufletului.

Tradarea este cea mai dureroasa, caci atunci cand te simti tradat, este pentru ca ti-ai deschis sufletul si ai avut totala incredere. Ideea nu este sa nu ai incredere, ci sa inveti sa stai bine pe picioarele tale, astfel incat orice s-ar intampla sa poti sa te repozitionezi rapid, fara a cadea in capcana egoitica a tiparului care spune ca e normal sa suferi. Este si aici o lectie valoroasa, dar ca sa poti supravietui loviturii este nevoie de timp, rabdare, intelepciune si multa iubire. Orice rana este vindecabila, daca o vindeci prin constiinta Lui Dumnezeu. Important este sa iti stapanesti furia, sa nu reactionezi, sa lasi un timp sa se aseze energiile si apoi sa analizezi care au fost punctele tale slabe si nu sa cauti vinovatia in tine sau in celalalt. Daca iti intelegi slabiciunile, orice “intamplare” devine o binecuvantare. Pentru ca iti arata exact care sunt partile la care mai ai de lucrat. Si cum ai mai putea fi suparat pe asa un instrument divin? Asa fac adevaratii maestrii, asa urci pe scara Constiintei Hristice. Si apoi razi privind in urma, te ierti atat pe tine cat si pe ceilalti, trimiti Iubire si binecuvantezi persoanele, situatiile, dar si pe tine insuti.

Orice s-a abatut asupra ta, vine din lipsa de Iubire Hristica, cu care oamenii sunt obisnuiti, dar nu obligati sa traiasca. Nu lua nimic in mod personal, ci focuseaza-te asupra modalitatii de a trece testul si a deveni cu fiecare moment, cu fiecare respiratie, mai bun, mai plin de compasiune, mai iubitor. Daca cineva te raneste este pentru ca tu alegi sa te identifici cu un anume tip de gandire care spune ca exista bun sau rau. Si tine minte ca orice om sufera si atunci cand ataca este doar un strigat de ajutor.

Iubirea este cheia, calea si desavarsirea

De la mine pentru tine cu infinita iubire.