Ca sa poti sa faci alegeri, ar fi bine intai sa stii ce vrei. Dar nici cu vrutul nu e simplu, caci sunt multe lipsuri, multe necazuri, multe probleme, si atunci oftezi, si iti spui “e complicat”.

Sa iei o hotarare in multitudinea de daca, dar daca, parca si poate, tine de un sistem de gandire, ce poate fi educat si antrenat. Totul e sa vrei, sa ai rabdare, vointa si sa nu te dai batut.

Ai putea sa incepi prin a face o lista cu nevoi, dar si una cu ceea ce simti in interior ca ti-ar aduce fericirea aceea dupa care tanjesti de fapt. Dar aceste liste trebuie sa fie scrise cu maxim de sinceritate. Adica, sa ai curajul sa iti recunosti si sa iti asumi acele franturi de dorinte, pe care de cele mai multe ori le surghiunesti in colturile mintii si ti-e cumva frica sa te gandesti la ele.

Dupa ce completezi listele, incepe sa le compari si vezi cate puncte au in comun. Pe acelea taie-le si concentreaza-te pe ceea ce ramane. Identifica utopiile si taie-le si pe acelea. Apoi decide la ce ai mai putea renunta, fara prea mari eforturi, pe principiul – chiar imi trebuie? Aici este partea cea mai complicata as spune, pentru ca nu prea stim sa renuntam fara a pastra regrete, ori regretele sunt in zona negarii si trebuie aduse in zona acceptarii.

Cu ceea ce ramane, fa o singura lista. Daca e scurta, felicitari. Incepi sa intelegi esentialul pentru a fi si fericit, si multumit. Daca e lunga, vezi cate dintre ele se repeta si mai reflecteaza asupra ei.

Sunt multe conflicte intre ceea ce am vrea si ceea ce este. Si totul poate fi dramatizat in buna educatie a traditiilor, riturilor, obiceiurilor, etc. De cele mai multe ori ne complicam vietile cu fapte ce provin din lipsa comunicarii, pe care ajungrm sa le regretam, dar ni se pare ca nu avem scapare.

Ar fi minunat sa ajungi sa iti pastreze viata cat mai simpla cu putinta, si sa ai in cap intotdeauna ca, conflictele tale interioare creeaza tot felul de monstrii, ce te vor chinui pe tine si implicit pe toti cei din jurul tau care te iubesc. Si daca ti-ai privi viata cu sinceritate, ai putea incepe sa observi, cate greseli s-ar fi rezolvat printr-o simpla discutie.

Vorbeste cu tine, cu sinele inalt, cu Dumnezeu, dar vorbeste si cu toti cei din jurul tau, cu fiecare pe limba lui. Daca nu vorbesti, fiecare va intelege doar ce poate conform modului propriu de interpretare.

Identifica-ti conflictele interioare, caci asa identifici sistemul lui Ego. Si nu uita, ca oricand exista si o alta abordare, chiar daca nu ti-e familiar. Nu pot iti poate strica viata

Iubirea este cheia, calea si desavarsirea

De la mine pentru tine cu infinita iubire